1 PRESS RELEASE - Asociatia Orasul Meu, Culorile Mele

Presa

1 million de măști ar putea fi colectate anul acesta în cadrul unui nou proiect de mediu lansat în luna martie

Bucuresti: 15.03.2021

 Începând cu luna martie, măștile de unică folosință vor putea fi colectate, eliminate din mediu și valorificate energetic, în cadrul unui proiect pilot de mediu, inițiat de organizația neguvernamentală Orașul Meu, Culorile Mele, cu sprijinul Kaufland România. 

Într-o primă fază, colectarea va fi disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din București. După colectare, măștile vor fi valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Organizația Orașul Meu, Culorile Mele estimează că aproximativ 1 milion de măști pot fi colectate anul acesta în cadrul campaniei.

Ce tipuri de deșeuri vor putea fi colectate?

Vor fi putea fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măști din material textil, confecționate acasă sau alte articole de protecție, deșeuri periculoase (ascuțite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deșeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.

“Dincolo de problema majoră de mediu pe care o presupune poluarea cu plastic, e important să vorbim și despre impactul pe care aceste măști aruncate la întâmplare îl are asupra sănătății noastre și a copiilor noștri. Aruncarea acestora în condiții necontrolate presupune crearea unor potențiale noi focare de infecții pentru oameni, și nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci și despre alte virusuri prezente în corpul uman. «Aruncă în siguranță» este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măști sunt colectate și eliminate corect din mediu, procesul având riscuri minime pentru cei implicați în proces, datorită măsurilor de siguranță luate, prevenind astfel extinderea pandemiei”, explică dr. Mihail Pautov, medic și ambasador al proiectului “Aruncă în siguranță”.

“Pandemia actuală a adus mari provocări nu doar din punct de vedere economic și sanitar, ci și de mediu, având în vedere cantitățile enorme de plastic generate de aceste măști de unică folosință. Proiectul este printre primele inițiative de acest gen din România care își propune să transforme aceste tipuri de deșeuri în energie utilă”, a declarat Lestat Monroe, fondator Orașul Meu, Culorile Mele.

Programul de Mediu al Organizației Națiunilor Unite (UNEP) atrage atenția guvernelor lumii asupra gestionării deșeurilor, inclusiv a deșeurilor medicale și periculoase, ca pe un serviciu public esențial. UNEP susține că manipularea în condiții de siguranță și eliminarea finală a acestor deșeuri este un element esențial într-un răspuns eficient în situații de urgență. Tot UNEP susține că 75% din măștile folosite, precum și alte deșeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.

Pentru Kaufland România, protecția mediului este un pilon important al strategiei de responsabilitate socială. Ne-am alăturat acestui proiect pentru a oferi tuturor clienților noștri o opțiune sigură de a arunca măștile de unică folosință, pentru ca acestea să nu dăuneze mediului înconjurător”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. 

Poluarea cu plastic ca urmare a pandemiei, o problemă de mediu cu un impact uriaș

În 2020, cantitatea de măști de protecție folosite în lume a crescut de 207 ori față de 2019.

Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operațiuni de curățenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantități industriale de măști, mănuși și sticluțe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând și un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deșeuri: “dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măști decât meduze aruncate în Marea Mediterană”. 

De asemenea, peste 1,5 miliarde de măști de unică folosință vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologiști din Hong Kong. Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie niște adevărate bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.

PRESS RELEASE: Cifre alarmante: Peste 1 milion de copii din România sunt supraponderali

Bucuresti: 12.02.2020

  • Mai mult de 25% dintre copiii români sunt supraponderali, adică aproximativ 1,1 milioane de copii cu vârsta între 0 și 19 ani
  • “Ce Mâncăm?”, programul național interactiv pentru reducerea obezității la copii, revine în 2020 cu cea de-a doua ediție
  • 23,5% dintre cei peste 20.000 de copiii înscriși la cele 288 de grădinițe din programul “Ce Mâncăm?”, au exces de greutate sau sunt obezi

Conform unei cercetări realizate de organizația “Asociația Orașul meu, Culorile mele”, creatorul programului național “Ce Mâncăm?”, reiese faptul că 23,5% dintre cei peste 20.000 de copiii înscriși la cele 288 de grădinițe din programul “Ce Mâncăm?”, au exces de greutate sau sunt obezi. Mai mult un studiu realizat de Federația Română de Diabet, indică o rată a obezității infantile de până la 30% în anumite comunități din țară, copiii români mănâncând în medie de trei ori pe zi, plus dulciuri și gustări dese. De asemenea studiul relevă că „problema îi afectează mai mult pe băieți decât pe fete și afectează în special copiii de vârstă școlară”.

„În contextul în care mai mult de 25 % dintre copiii români sunt supraponderali, programele de educație nutrițională sunt o prioritate absolută. Vârsta preșcolară este momentul optim de a interveni pentru că în această perioadă se formează deprinderile alimentare și de viață. Acum e momentul ca specialiștii, împreună cu grădinița si părinții să formeze triunghiul de educație și protecție în interiorul căruia îi putem pune pe copiii noștri pe o traiectorie a alimentației sănătoase pentru toată durata vieții lor ulterioare”, a declarat dr. Diana Voican, medic pediatru cu certificare în nutriție pediatrică.

Anul trecut peste 20.000 de copii din România au învățat cum să mănânce sănătos

În acest context, Asociația Orașul meu, Culorile mele, revine în 2020 cu cea de-a doua editie a programului educational “Ce Mâncăm?”, scopul acestuia fiind de promova un stil de viață sănătos și de a preveni și combate pe termen lung obezitatea în rândul copiilor din România. Anul trecut, peste 20.000 de copii de la 288 de grădinițe din țară au beneficiat de acest proiect, programul fiind gândit în mod interactiv, pentru a-i ajuta pe copii să se familiarizeze cu noțiuni de stil de viață sănătos. Astfel, la fel ca anul trecut, în 2020 copiii de la grădinițele participante vor avea ocazia de a participa la ateliere creative, unde vor învăța despre beneficiile unei diete echilibrate, dar și la sesiuni interactive, unde se vor juca și se vor familiariza cu noțiuni de viață sănătoasă.

În mod deosebit programul “Ce Mâncăm?” promovează în rândul copiilor consumul zilnic de fructe și legume proaspete la grădinițele participante și le oferă familiilor un instrument interactiv prin care încurajează copiii să adopte un stil de viață sănătos.

Conform informațiilor pe care le avem, 89% dintre copiii care au luat parte la program anul trecut luau micul dejun în mod regulat în luna decembrie, față de doar 37% în luna iunie. De la începutul proiectului “Ce Mâncăm?”, am urmărit cu bucurie munca depusă de părinți și de grădinițele participante, în a-i ajuta pe copii să adopte de mici un stil de viaţă sănătos. Suntem bucuoși  și vom continua să susținem părinții, grădinițele și comunitățile locale în acest efort”, a declarat Lestat Monroe din partea asociației.

La un an de la demararea programului, asociația raportează următoarele îmbunătățiri în calitatea vieții copiilor din cadrul grădinițelor participante:

  • 69% dintre copii au știut că se recomandă 60 minute sau mai mult de activitate zilnică, comparativ cu 60% la începutul programului;
  • 41% dintre copii știau că MyPlate conține cinci grupe de alimente față de 21% la începutul programului;
  • 55% dintre copii au știut că jumătate din farfurie ar trebui să fie fructe / legume față de 22% la începutul programului;
  • 64% dintre copii au știut că un sfert din farfurie trebuie să conțină boabe integrale față de 42% la începutul programului;
  • 16% alimente nesănătoase inclusiv bauturi carbogazoase.
  • 14% mâncare prăjită;
  • 13% Bomboane, produse de patiserie, înghețată;

Grădinițele din România se pot înscrie în program trimițând un mesaj pe pagina de Facebook a asociației.

De asemenea asociația pune la dispoziția grădinițelor participante materiale informative și educaționale pentru familii. Astfel, programul se derulează nu doar în grădinițe, ci și acasă, în familie. Mai multe detalii aici https://www.orasul-meu.com/incepeti-simplu-cu-ce-mancam/

Pentru al doilea an consectiv Kaufland România este sponsor al programului.

PRESS RELEASE:  “Ce Mâncăm!”, prima campanie națională, interactivă, care lupta împotriva obezității în rândul copiilor români.

Bucuresti: 07.08.2018

Înscrierile în proiect s-au încheiat pe data de 30 septembrie. Vă mulţumim!

Asociatia Orașul Meu, Culorile Mele și Kaufland România lansează proiectul „Ce mâncăm?”, prima campanie cu acoperire națională de combatere a creșterii îngrijorătoare a ratei obezității infantile. Proiectul este conceput într-o manieră interactivă, pe înțelesul copiilor, pentru că obiceiurile care duc la un stil de viață sănătos se învață din copilărie. Astfel, micuții din grădinițele participante vor avea șansa să participe la ateliere creative, unde vor învăța despre beneficiile unei alimentații echilibrate, și la sesiuni interactive in care se vor juca și se vor familiariza cu un stil de viata sanatos. Grădinițele care doresc sa participe se pot înscrie  până la sfârșitul lunii septembrie, prin email la adresa iulian@orasul-meu.com, sau printr-un mesaj pe facebook.com/OrasulMeuRomania. Proiectul va continua până la sfârșitul anului 2018.

Conform rezultatelor unui studiu efectuat de Federația Română de Diabet pentru Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, rata obezității în rândul copiilor ajunge, în unele comunități, la 30%. În medie, aceștia mănâncă între mese de trei ori pe zi, adesea bomboane și gustări sărate. “Problema afectează mai mult băieții decât fetele și în special copiii de vârstă școlară“, mai arată studiul. Orașul Meu, Culorile Mele și Kaufland România și-au pus întrebarea: „Ce putem face pentru a contribui la a pune capăt epidemiei de obezitate și a avea copii mai sănătoși?” Proiectul „Ce Mâncăm?” promovează creșterea consumului zilnic de fructe și legume proaspete în cadrul grădinițelor participante și oferă familiilor un instrument interactiv pentru a-i determina pe copii să adopte un stil de viață sănătos.

Orașul Meu, Culorile Mele și Kaufland România oferă grădinițelor participante materiale informative si educative destinate familiilor.  Astfel programul se desfășură nu numai la grădiniță, dar și acasă și în familie – formula de succes pentru o viață sănătoasă, pentru fiecare copil!

PRESS RELEASE: Concursul de colorat „Hărţile Kaufland”

Bucuresti: 29.08.2017

Cea mai mare implementare a terapiei prin artă din România, „Hărţile Kaufland”, pune la bătaie 5000 de euro.

Astăzi, în România şi Republica Moldova, aproximativ 250,000 de copii suferă de boli cronice. Aceşti copii au nevoie de cea mai bună îngrijire. „Oraşul Meu, Culorile Mele” în parteneriat cu Kaufland România vor să aducă culoare în vieţile copiilor cu nevoi speciale. Drept urmare, ne-am gândit la un proiect inedit. „Fiecare copil este un artist, problema este cum să rămână un artist şi după ce va creşte”, spunea Pablo Picasso. Am luat-o că pe o provocare. Aşa s-a născut concursul de colorat „Hărţile Kaufland”.

Fie că trăiesc cu o afecţiune cronică sau vin din medii dezavantajate, vrem să le luăm copiilor o parte din greutatea pe care o cară pe umeri, pentru ca ei să se simtă iar ca nişte copii. Concursul de colorat „Hărţile Kaufland” reprezintă prima dată când un program de terapie prin artă este implementat pe scară largă în toată ţară, iar pentru asta vrem să le mulţumim partenerilor noştri de la Kaufland România. Am colaborat cu medici pediatri, psihologi, profesori, arhitecţi şi designeri şi aşa s-au născut Hărţile de Colorat Uriaşe „Oraşul Meu”, concepute special pentru a răspunde nevoilor copiilor. Dincolo de faptul că te distrezi copios atunci când le colorezi, Hărţile de Colorat Uriaşe pot reduce impactul negativ al instituţionalizării pe termen lung, pot să stimuleaze imaginaţia şi creativitatea celor mici şi le poate oferi copiilor defavorizaţi ocazia de a se exprima liber, de a lucra în echipă, de a se juca împreună.

Prin sponsorizarea oferită de Kaufland am putut trimite 5000 de hărţi de colorat uriaşe „Oraşul Meu” către copii din toată ţară. Astfel; datorită Kaufland România, aproximativ 20,000 de copii vor beneficia de programul de Terapie prin Artă, pentru a le îmbunătăţi starea de bine, fizică şi psihică, şi calitatea vieţii copiilor defavorizaţi. Înscrierile în concurs sunt gratuite pentru ong-uri, case de copii sau spitale pentru copii şi continuă până pe data de 30 septembrie. SOS Satele Copiilor, Salvaţi Copiii, World Vision, Fundaţia Principesa Margareta fac deja parte din participanţi. Tot ce trebuie să faci este să te distrezi colorând!

Mai mult, pentru că vrem să răsplătim eforturile organizaţiilor care se înscriu în concursul „Hărţile Kaufland”, la sfârşitul concursului Kaufland pune la bătaie un premiu de 5000 EUR, oferit organizaţiei câştigătoare pentru a putea continua să le ofere copiilor grija de care au nevoie. În acelaşi timp, noi ne vom continua misiunea de a ajuta la renovarea saloanelor pentru copii şi a sălilor de aşteptare, pentru a contribui astfel la uşurarea vieţii micuţilor cu afecţiuni cronice.

http://www.orasul-meu.com/ro/blog/1789/

Un juriu special va decide câştigătorul concursului, după ce va judeca cu atenţie fiecare intrare în concurs. Printre juraţi se numără reprezentanţi Kaufland România, dar şi persoane publice, ca chef Patrizia PAGLIERI.

Hărţile de colorat uriaşe au fost realizate de arhitecta Irina Ursache. Sunt create şi produse în România, au o dimensiune de 110 cm x 80 cm şi sunt imprimate pe hârtie reciclabilă pentru a minimiza impactul asupra mediului. Fiecare harta oferă între 60 şi 80 de ore de colorat. Hărţile sunt disponibile şi publicului larg prin intermediul lanţurilor de magazine Cărtureşti şi eMag, dar şi în magazinul nostru online de pe www.orasul-meu.com.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre Orasul-Meu.com şi despre ideea din spatele proiectului, ne puteţi contacta AICI. Pentru a fi la curent cu activităţiile noastre, va invităm pe pagina de facebook AICI

Press Release: Oraşul meu, culorile mele!

Bucuresti: 02.05.2017

Hărţi uriaşe ale oraşelor Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca şi Sibiu, cât şi a Grădinii Zoologice din Bucureşti sunt disponibile acum pentru copiii din România, pentru a crea lumi noi, pentru a-şi dezvolta talentul grafic şi coordonarea ochi-mână şi pentru a-şi decora camerele cu aceste reprezentări artistice unice.

Hărţile au fost create pentru confortul copiilor care petrec perioade extinse la spital, fie internați, fie în anticamera medicilor, așteptând să le fie administrat tratamentul. Posterele sunt disponibile publicului larg, după ce s-au dovedit populare în rândul copiilor de toate vârstele.

Este pentru prima data când părinţii se vor bucura atunci când copiii lor colorează pereții. Este o soluție inovatoare pentru dezvoltarea imaginaţiei copiilor, dar şi o modalitate de a-i  învăţa mai multe despre oraşele şi despre ţara în care trăiesc. În același timp, un astfel de proiect poate îmbunătăți timpul petrecut de părinți cu copiii și le poate dezvolta celor mici încrederea în ei”, declară dr. Mihaela Oros, medic pediatru.

Potrivit datelor obţinute în urma estimărilor oficiale şi a informaţiilor din presă, numarul copiilor cu boli cronice in Romania este de ordinul sutelor de mii. Unii au nevoie de tratament care poate fi administrat la domiciliu, de către părinţi. Dar pentru mulţi dintre ei sunt necesare internări, uneori pentru perioade îndelungate, în spital, unde tratamentul poate fi neplacut si dureros. În spital, copiii se pot simţi speriaţi şi singuri, iar aceasta este o situaţie dificilă pe care ne-am dori să încercăm să o ameliorăm.

Hărţile au 110×80 cm şi pot fi cumpărate de pe site-ul www.orasul-meu.com. Fiecare hartă costă 49,99 RON, iar 100% din vânzări vor fi donati in folosul copiilor care suferă de boli cronice grave. Totodata, se vor dona harti şi spitalelor de copii, secţiilor de Pediatrie şi sălilor de aşteptare ale spitalelor din întreaga ţară.

Produsele lor sunt fabricate în România, din materiale biodegradabile şi sunt alese având în vedere calitatea şi respectul pentru mediul înconjurător.

Aveți posibilitatea să descărcați kit-ul de presă cu fotografii ale produselor AICI.

Asociația Orașul Meu, Culorile Mele este un ONG românesc care și-a luat angajamentul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții copiilor și a familiilor de toate tipurile, din România. Cu ajutorul partenerilor, Orașul Meu, Culorile Mele a conceput cel mai mare proiect de Terapie prin Artă desfășurat în România pentru a minimiza impactul negativ al spitalizării pe termen lung asupra copiilor cu afecțiuni cronice. A elaborat seminare și ateliere care le oferă părinților instrumentele necesare pentru a stabili un echilibru între viața aglomerată de familie și muncă. Asociația a mobilizat școli, părinți, tutori și comunități, pentru a crea medii școlare sănătoase pentru copiii noștri.

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!