1 % - Orasul Meu

Incepeţi Simplu Cu ”Ce-Mâncăm?”

Începeți Simplu cu programul "Ce Mâncăm?"

Astăzi, România are cea mai mare rată din UE la decesele datorate unor cauze cronice prevenibile, multe dintre ele fiind legate de alegerile alimentare și de inactivitatea fizică. Majoritatea românilor nu cunosc beneficiile unei alimentații sănătoase și le lipsește motivația și abilitățile pentru a face schimbări în rutinele lor alimentare.

Campania Incepeţi simplu cu „Ce-Mâncăm?” va oferi inspirație și idei pe care românii le pot încorpora cu ușurință în stilul lor de viață ocupat pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească sănătatea și bunăstarea în timp. Un început simplu poate duce la schimbări reale și pozitive ale stilului de viață pentru a obține o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Începeți simplu cu programul „Ce-Mâncăm?”

Începeți simplu cu programul „Ce-Mâncăm?” și obțineți sfaturi, idei și un plan personalizat pentru a vă îndeplini obiectivele grupului alimentar. Găsiți ce funcționează pentru Dvs. și familia Dvs. în materie de preferințe alimentare, obiectivele de sănătate și buget.  

Începeți cu sfaturi din cadrul grupelor alimentare. 

Fructe – Concentrați-vă pe fructele întregi: Mâncați fructe de sezon! Verificând ce fructe sunt în sezon în zona Dvs. poate ajuta la economisirea de bani. Vă e poftă de ceva dulce? Încercați fructe uscate precum: merișoare, mango, caise, cireșe sau stafide. Pentru a vă atinge obiectivul de fructe – păstrați fructele proaspete, spălate undeva unde le puteți vedea. Luaţi cate o bucată atunci când aveţi nevoie de o gustare.

Legume – Variați legumele: Variați legumele adăugând o nouă legumă la o masă diferită în fiecare zi. Adăugați culoare salatelor cu morcovi, varză roșie mărunțită sau fasole verde. Includeţi legume sezoniere pentru varietate pe tot parcursul anului. Legumele merg bine cu un sos sau dressing. Încercați un sos cu conținut scăzut de grăsimi sau hummus cu broccoli crud, ardei roșu și galben, boabe de zahăr, țelină, roșii cherry sau conopidă.

Cereale – Faceți ca jumătate din cerealele Dvs. să fie cereale integrale: Popcornul este o cereala integrală! Faceți o pungă cu floricele cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi pentru o gustare mai sănătoasă. Pastele cu cereale integrale sunt excelente în preparatele coapte sau în salata de paste. Dacă alegeți pastele cu cereale rafinate, asigurați-vă că sunt îmbogățite verificând lista de ingrediente. Cerealele integrale gata de consum reprezintă o opțiune gustoasă pentru micul dejun sau pot fi savurate ca o gustare cu cereale integrale.

Alimente proteice – Variați proteinele:  Gătiți cina o singură dată și serviți-o de două ori. Gătiți o bucata mai mare de carne slabă. Serviţi a doua masă folosind carnea „planificată”. Pentru călătoriile cu mașina, împachetați un amestec de nuci nesărate, semințe și fructe uscate pentru o gustare crocantă, plină de proteine. Păstrați fructele de mare la îndemână. Fructele de mare, precum somonul, tonul sau crabul la conservă și peștele congelat se prepară rapid și ușor.

Lactate – treceți la lapte sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi: Faceți un smoothie amestecând lapte sau iaurt fără grăsime cu fructe proaspete sau congelate. Încercați banane, piersici sau fructe de pădure mixte. Pentru micul dejun, încercați iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi. Amestecați cu cereale sau fructe pentru un plus de aromă, textură și nutrienți. Adăugarea a 200 ml de lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi la masa Dvs. este una dintre cele mai ușoare metode de a incorpora lactate.

Limite – Beţi și mănâncaţi mai puțin sodiu, grăsimi saturate și zaharuri adăugate:

Sfaturi cu privire la sare și sodiu: Multe alimente procesate conțin cantități mari de sodiu. Alegeți legume proaspete, carne, păsări de curte și fructe de mare, atunci când este posibil. Folosind condimente sau ierburi, cum ar fi mărarul, pudra de chili, ardeiul gras sau chimenul, și lămâie sau suc de lămâie, puteți adăuga aromă fără a adăuga sare.

Sfaturi pentru grăsimi saturate: Păstrați-le slabe și aromate. Încercați să le gătiţi la grătar, să le fierbeți, să le prăjiți sau să le coaceți – acestea nu adaugă grăsimi în plus. Înlocuirile simple vă pot ajuta să rămâneți în limita de grăsimi saturate. Încercați să folosiți iaurt fără zahăr atunci când faceți salată de ton sau pui.

Sfaturi pentru zaharuri adăugate: Porţionați dulciurile și împărţiţi-le cu un membru de familie sau un prieten. Eliminați caloriile consumând apă sau băuturi neîndulcite. Soda, băuturile energizante și băuturile sportive sunt o sursă majoră de zaharuri adăugate.

Descoperiți mai jos planul „Ce-Mâncăm?”

Planul „Ce-Mâncăm?” arată obiectivele grupei Dvs. de alimente – ce și cât de mult trebuie să măncaţi în limita cantității de calorii. Planul Dvs. alimentar este personalizat, în funcție de vârsta, sexul, înălțimea, greutatea și nivelul de activitate fizică. 

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!