1 Studiu îngrijorător: Peste 1 milion de copii din România sunt supraponderali - Orasul Meu

Studiu îngrijorător: Peste 1 milion de copii din România sunt supraponderali

De Cristian Anton, 18.02.2020, www.libertatea.ro

Mai mult de 25% dintre copiii români sunt supraponderali, adică aproximativ 1,1 milioane de copii cu vârsta între 0 și 19 ani, conform medicilor specialiști, arată un studiu al organizației Asociația Orașul meu, Culorile mele”. Cei mai afectați sunt băieții și, în special, copiii de vârstă școlară.

“Ce mâncăm?”, programul național interactiv pentru reducerea obezității la copii, revine în 2020 cu cea de-a doua ediție. Din datele oficiale, 23,5% dintre cei peste 20.000 de copiii înscriși la cele 288 de grădinițe din acest program, au exces de greutate sau sunt obezi.

Un studiu citat de Asociația Orașul meu, Culorile mele”, inițiatoarea programului, indică o rată a obezității infantile de până la 30% în anumite comunități din țară, copiii români mănâncând în medie de trei ori pe zi, plus dulciuri și gustări dese.

Cei mai afectați sunt băieții

De asemenea studiul relevă că „problema îi afectează mai mult pe băieți decât pe fete și afectează în special copiii de vârstă școlară”.

În contextul în care mai mult de 25 % dintre copiii români sunt supraponderali, programele de educație nutrițională sunt o prioritate absolută.

Vârsta preșcolară este momentul optim de a interveni pentru că în această perioadă se formează deprinderile alimentare și de viață.

„Acum e momentul ca specialiștii, împreună cu grădinița si părinții să formeze triunghiul de educație și protecție în interiorul căruia îi putem pune pe copiii noștri pe o traiectorie a alimentației sănătoase pentru toată durata vieții lor ulterioare”, a declarat dr. Diana Voican, medic pediatru cu certificare în nutriție pediatrică.

Peste 20.000 de copii, incluși în program

Anul trecut peste 20.000 de copii din România au învățat cum să mănânce sănătos prin programul „Ce mâncăm?”.

Scopul acestuia este promovarea un stil de viață sănătos, prevenirea și combaterea pe termen lung a obezității în rândul copiilor din România.

Anul trecut, peste 20.000 de copii de la 288 de grădinițe din țară au beneficiat de acest proiect, programul fiind gândit în mod interactiv, pentru a-i ajuta pe copii să se familiarizeze cu noțiuni de stil de viață sănătos.

Astfel, la fel ca anul trecut, în 2020 copiii de la grădinițele participante vor avea ocazia de a participa la ateliere creative, unde vor învăța despre beneficiile unei diete echilibrate, dar și la sesiuni interactive, unde se vor juca și se vor familiariza cu noțiuni de viață sănătoasă.

În mod deosebit programul „Ce Mâncăm?” promovează în rândul copiilor consumul zilnic de fructe și legume proaspete la grădinițele participante și le oferă familiilor un instrument interactiv prin care încurajează copiii să adopte un stil de viață sănătos.

„Conform informațiilor pe care le avem, 89% dintre copiii care au luat parte la program anul trecut luau micul dejun în mod regulat în luna decembrie, față de doar 37% în luna iunie. De la începutul proiectului „Ce mâncăm?”, am urmărit cu bucurie munca depusă de părinți și de grădinițele participante, în a-i ajuta pe copii să adopte de mici un stil de viaţă sănătos. Suntem bucuroși  și vom continua să susținem părinții, grădinițele și comunitățile locale în acest efort”, a declarat Lestat Monroe din partea asociației.

Ce au învățat copiii

La un an de la demararea programului, asociația raportează următoarele îmbunătățiri în calitatea vieții copiilor din cadrul grădinițelor participante:

  • 69% dintre copii au știut că se recomandă 60 minute sau mai mult de activitate zilnică, comparativ cu 60% la începutul programului;
  • 41% dintre copii știau că MyPlate conține cinci grupe de alimente față de 21% la începutul programului;
  • 55% dintre copii au știut că jumătate din farfurie ar trebui să fie fructe / legume față de 22% la începutul programului;
  • 64% dintre copii au știut că un sfert din farfurie trebuie să conțină boabe integrale față de 42% la începutul programului; Grădinițele din România se pot înscrie în program trimițând un mesaj pe pagina de Facebook a asociației.

Sursă: Citeşte întreaga ştire: Studiu îngrijorător: Peste 1 milion de copii din România sunt supraponderali

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!