Tu ce rezoluţii ai pentru începutul de an şcolar?


Aici, la Orașul Meu, știm cât de important e începutul anului școlar pentru cei mici. Nu e ușor să lași în urmă zilele lungi și însorite de vară și să dai vacanțele la bunici pe sala de clasă. Dar, dacă ești părinte sau profesor, e un moment important și pentru tine. Un nou început e întotdeauna o oportunitate de a o lua de la capăt și o șansă să faci schimbarea aia pe care ți-ai propus de mult s-o faci, pentru tine și cei de lângă tine. Chiar și dacă e vorba de un efor mic, dacă e făcut consistent, atunci copiii noștri își vor forma obiceiuri pe care le vor purta cu ei o viață. Iată câteva sfaturi din partea echipei Orașul Meu care să te ajute să faci față cu brio provocării, iar ca drept rezultat, micuții care depind de tine să fie, zi de zi, cei mai buni.

Dacă ești părinte,

  • Comunică mai mult cu copiii tăi

Negociază mai puțin, dar explică mai mult. Copiii noștri merită să înțeleagă procesul care a dus la o anumită decizie, să înțeleagă de ce e nevoie să facă ceea ce le ceri să facă. Asa crești copiii pregătiți să gândească critic. Obișnuiește-te să-i întrebi “Ce părere ai? Tu ce ai face?”. În același timp, deși trebuie să aibă un cuvânt de spus, nu sunt partenerei egali în negocieri – până la urmă, tu ești părintele. Fii răbdător cu ei. Ascultă-i când simt nevoia să se plângă. Încurajează-i să aibă încredere în tine și ajută-i să facă față provocărilor, ca un profesor dificil sau un conflict cu un coleg. Asta e o lecție la fel de importanta în viață ca temele la matematică.  

  • Un somn bun, o dietă sănătoasă și mișcare suficientă

Nu e un secret că mulți copii nu dorm destul, au o dietă nesănătoasă și nu fac destulă mișcare. Somnul, mâncarea sănătoasă și mișcarea sunt cheia succesului la școală. Fără ele, e dificil pentru oricine să se poată concentra, să înțeleagă informații și să poată rezolva probleme complexe.

  • Rutina e un lucru bun

Copiii de toate vârstele au performante mai bune, atunci când au un program bine structurat – iau lucrul ăsta e cu atât mai important dacă copilul tău suferă de ADHD sau de anxietate. Pune la punct o rutina după amiaza care include atât timp liber, cât și timp de studiu, pentru ca copilul tău să facă față cu brio zilei care urmează, fără să stea cu stres la ore. O rutină bine definită te scutește de negocieri nesfârșite. Ajută-ți copilul să învețe cum să spargă un proiect mai mare, în obiective mici, pe care să le poată urma cu ușurință. Managementul timpului e o lecție importantă în viață. De asemenea, nimeni nu merge la culcare fără să-și fi făcut ghizdanul pentru a doua zi. Asta o să-ți salveze timp prețios diminețile, timp pe care ar fi mai bine să-l dedici unui mic dejun sănătos.

  • Un spațiu pentru învățat, fără distracții

E greu să îndeplinești o sarcină fără să fii înarmat cu instrumentele de care ai nevoie. Asigură-te că le oferi copiilor tăi tot ce au nevoie pentru scoală. Atunci când mergi la birou, ești într-un mediu care te ajută să te concentrezi. La fel, și copiii tăi dau randament mai bun atunci când mediul în care se afla e propice studiului.  Fie că e vorba de masa din bucătărie sau de un birou în camera lor, un spațiu dedicat învățăturii trimite copiilor un mesaj important – munca pe care o depun ei e la fel de importantă ca cea a adulților care merg la birou.

Dacă ești profesor,

  • Condimentează-ți lecțiile

Fii sincer cu tine – nimănui, nici măcar ție, nu-ți plac prelegerile monotone care nu se mai termină. Iar pentru un copil, e cu atât mai greu să-și mențină interesul și atenția. Dă-le o mână de ajutor. Combină tehnologiile noi cu abordări hands-on că să-ți faci lecțiile cât mai interactive cu putință. Fiecare copil are talente și interese diferite. E important să-i ajuți să le descopere și să le exploreze. În același timp, tu știi cel mai bine cât de important e să fii bine organizat. Un plan bine pus la punct, pe care să-l urmărești cu sfințenie, îți va simplifica munca și te va ajuta să te ții de treaba fără să faci prea mult efort.

  • Acordă atenție fiecărui copil în parte

Încearcă să oferi fiecăruia dintre elevii tăi atenția de care are nevoie. Știm că nu e deloc ușor. Dar pentru asta, nu e neapărat nevoie să porți o discuție față în față cu fiecare în parte sau să faci ore suplimentare. Poți, pur și simplu, să integrezi diferite activități în rutina zilnică. De exemplu, încearcă să delegi responsabilități legate de clasă, în așa fel încât să le vină tuturor rândul. Așa, vei avea întotdeauna ocazia să schimbi rapid câteva vorbe cu fiecare dintre ei în parte. Asta îți va permite să-ți cunoști mai bine fiecare elev, iar lor le va da ocazia să vorbească mai des și poate mai deschis cu tine, dacă simt vreodată că au nevoie.

  • Sănătate înainte de toate

O lista cu rezoluții nu ar fi  completă fără sa vorbim despre un stil de viață sănătos. Oriunde iți permite programa, asigură-te că le vorbești celor mici despre importanta unei diete echilibrate. E important ca copiii să audă nu doar ce nu e bine să mănânce, ci și de ce și care sunt consecințele pe termen lung. Integrează mișcarea în activitățile de zi cu zi – e distractiv și sănătos, iar ceea ce pare o schimbare mică azi, va însemna foarte mult pe termen lung. Știi cum se zice, minte sănătoasă, în corp sănătos.

  • Găseşte un echilibru

Pe cât de multi poți, păstrează ceea ce-i legat de școală în interiorul sălii de clasă, pentru ca acasă, elevii tăi, dar și tu, să vă puteți bucura de activități în familie sau cu prietenii, să aveți timp de un sport sau să învățați ceva nou, timp de joacă – sau chiar timp de stat puțin degeaba după o zi grea de muncă, dacă simțim că avem nevoie de asta măcar din când în când. Idea e să atingem echilibrul ăla de care tot auzim, între viața personală și cea profesională, ca să evităm oboseala cronică. Dă tot ce poți atunci când e cazul, dar nu uita că e la fel de important să știi să te și relaxezi, să-ți încarci bateriile și să o poți lua de la capăt a doua zi.

Ce mancam?” este un proiect Orasul Meu, Culorile Mele si Kaufland Romania.

Grădinițele care doresc sa participe se pot înscrie  până la sfârșitul lunii septembrie, prin email la adresa “nicoleta@orasul-meu.com”, sau printr-un mesaj pe facebook.com/OrasulMeuRomania. Proiectul va continua până la sfârșitul anului 2018.

Echipa Oraşul Meu îţi urează succes în noul an şcolar! Împărtășește cu noi gânduri, planuri și idei de început de an şcolar pe pagina de facebook OrasulMeuRomania!

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com, precum și în magazinele de top cum ar fi: Cărturești, Diverta, eMag. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!