Mâncatul, o experiență plăcută

Să-ți încurajezi copiii să mănânce alimente sănătoase înseamnă mai mult decât să le ții o prelegere despre ce să mănânce. Pe măsură ce copiii interacționează cu alimentele, încep să formeze asocieri alimentare de lungă durată, care vor produce mai târziu obiceiuri alimentare. Este posibil să fi auzit termenii asociere alimentară pozitivă și asociere negativă. În esență, în funcție de experiența pe care copiii o au cu un anumit aliment, pot forma o asociere pozitivă sau negativă față de acel aliment.

 

Dacă, de exemplu, îi cerți că nu mănâncă destule legume, e posibil ca copilul tău să formeze o asociere între legume” și a avea probleme”. Aşa se face că, în subconștient, va căuta să evite legumele, având o amintire nefericită legată de alimentele respective. Scopul nostru este să-i ajutăm pe copiii să formeze asocieri pozitive față de alimente sănătoase. Iată câteva sfaturi din partea echipei Orasul Meu pentru a vă ajuta copilul să aibă experiențe fericite legate de alimente sănătoase.

  

Stabiliți-vă niște așteptări realiste. Nu trebuie să fii supărat și frustrat dacă copilul tău nu vrea să mănânce alimente sănătoase. Altfel, ora de masă se va transforma într-o experiență neplăcută pentru tine, și nici nu-l va ajuta cu nimic pe copilul tău să-și îmbunătățească obiceiurile alimentare. Deci, nu încerca să-l forțezi, nu va ajuta cu adevărat. Amintește-ți că nu urmărești să câștigi lupta, ci războiul! Răbdarea și persistența sunt cheia succesului tău. Iată câteva sfaturi generale care să vă ajute să promovați o atmosferă pozitivă și încurajatoare pentru copii.

 

  • -Țineți-i implicați și încercați să găsiți modalități diferite de a-i expune la fructe și legume.
  • -Unele studii spun că ar putea fi nevoie să vadă de 15 ori un anumit fruct sau o legumă înainte ca copilul să o încerce.
  • -Fiți un model și arătați copiilor dvs. cât de mult vă plac fructele și legumele.
  • -Uitați de cicălit, transformă mâncatul de fructe și legumele într-o pedeapsă” pentru copii. Vrem ca ei să asocieze mâncatul alimentelor sănătoase cu distracția și amintiri plăcute
  • -Evitați utilizarea alimentelor ca recompensă
  • -Ascundeți alimentele grase și dulci pentru a evita concurența cu alegerile sănătoase.
  • -Discutați cu alți părinți și împărtășiți idei și rețete

 

Să-i ajuți pe copii să dezvolte obiceiuri sănătoase și să mănânce alimente sănătoase reprezintă fundamentul pentru sănătatea lor generală. Merită cu siguranță efortul. Și rețineți că fiecare mică schimbare înseamnă o schimbare majoră pe termen lung!

Ce mancam?” este un proiect Orasul Meu, Culorile Mele si Kaufland Romania.

Grădinițele care doresc sa participe se pot înscrie  până la sfârșitul lunii septembrie, prin email la adresa “nicoleta@orasul-meu.com”, sau printr-un mesaj pe facebook.com/OrasulMeuRomania. Proiectul va continua până la sfârșitul anului 2018.

 

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com, precum și în magazinele de top cum ar fi: Cărturești, Diverta, eMag. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!