Dieta şi somnul

Mulți adulți nu știu sau nu apreciază rolul somnului în atingerea și menținerea greutății dorite. Obținerea necesarului potrivit de somn are multe efecte fiziologice asupra corpului. Dacă ne referim strict la menținerea greutății, atunci trebuie să știm că somnul controlează secreția a doi hormoni, gherelina și leptina, care reglează apetitul. Gherelina este hormonul secretat atunci când stomacul este gol, spunându-ne că e timpul să mâncăm. Leptina se secretată atunci când stomacul este plin și ne spune că e timpul să ne oprim din mâncat. Când nu dormim cele opt ore necesare de somn, se secretă mai multă gherelină, care exacerbează senzația de foame și pofta de alimente bogate în carbohidrați și calorii. În același timp, se secretă mai puțină leptină pentru a stopa senzația de foame atunci când suntem sătuli. Orasul Meu te învaţă ce să faci pentru a avea parte de un somn odihnitor.

Prevalența obezității în rândul copiilor români variază în funcție de regiune, între 17% și 30%. Obezitatea afectează mai degrabă băieții decât fetele, și în special copiii de vârstă școlară. Mai multe studii demonstrează că mulți copii nu primesc necesarul de opt ore de somn recomandat pe noapte. Ar putea exista o corelație? 

Un studiu interesant privind corelația dintre somn și dietă arată că adulții care și-au reglat somnul astfel încât să doarmă opt ore pe noapte, au pierdut din greutate fără niciun efort suplimentar, în comparație cu cei care au dormit mai puțin.

Lipsa unui program de somn adecvat ar putea afecta copiii noștri în moduri similare. După cum puteți vedea din tabelul de mai jos, copiii au nevoie de somn în mod diferit în funcție de vârsta lor – toți însă au nevoie de mai mult de opt ore de somn.

  • -Puteți să vă ajutați copilul să aibă parte de un somn adecvat prin stabilirea unui program fix de culcare și sculare, chiar și în weekend.
  • -De asemenea, calitatea somnului poate fi îmbunătățită prin oprirea televizorului, a jocurilor video și a calculatorului cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare. Aceste activități stimulează creierul și ne mențin în alertă, când de fapt e timpul să ne liniștim; lumina generată de produsele electronice poate interfera cu producerea hormonului de somn, melatonina.
  • -În cele din urmă, o rutină zilnică, cu cel puțin o oră înainte de culcare, calmează copiii și îi pregătește de somn: spălați-vă pe dinți, citiți o poveste, dormiți.
  • -Chiar și copiii mai mari și adolescenții depind de o rutină zilnică bună înainte de culcare; încurajați întotdeauna acest lucru.
Vârsta Necesarul de somn
Nou născuți 14 – 15 ore
Bebeluși 12 -14 ore
Preșcolari 11 – 13 ore
Școlari 9 – 11 ore
Adolescenți 9 – 10 ore

 

Alte beneficii ale unui program regulat de somn includ creșterea performanțelor academice și o incidență mai scăzută a afecțiunilor ca anxietatea și depresia pe parcursul vieții. Deci, părinți, aveți grijă ca copiii voștri să doarmă suficient pentru a avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Grădinițele care doresc sa participe se pot înscrie  până la sfârșitul lunii septembrie, prin email la adresa “nicoleta@orasul-meu.com”, sau printr-un mesaj pe facebook.com/OrasulMeuRomania. Proiectul va continua până la sfârșitul anului 2018.

Ce mancam? este un proiect Orasul Meu, Culorile Mele si Kaufland Romania.

[paypal_donation_button]

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!