1 Mănâncă sănătos cu bani puțini - Orasul Meu

Mănâncă sănătos cu bani puțini

Mănâncă sănătos cu bani puțini

Dacă vrei să mănânci sănătos fără să rămâi falit, nu-ți face griji: Poți face asta!

Nimeni nu ar trebui să cheltuiască tot salariul pe alimente, în ciuda reputației pe care hrana sănătoasă o are, că e scumpă. Noi avem niște recomandări despre cum să economisești, dar să mănânci, în același timp, sănătos.

  • Cel mai simplu să rămâi sănătos e să mergi la cumpărături cu o listă. Nu doar că datorită ei alegi alimente sănătoase, însă te obligă să te ții de ceea ce scrie acolo, astfel încât vei cheltui fix cât ți-ai propus.
  • Mergi la cumpărături cu burta plină. Foamea face ca totul să arate tentant, mai ales gustările nesănătoase, pe care le pui în coș fără să-ți dai seama. Intră într-un supermarket după micul dejun, prânz sau cină.
  • Când fructele și legumele sunt la reducere, fă-ți provizii. Cumpără în plus, pune-le la congelator și folosește-le mai târziu.
  • Cumpără produse de sezon, căci datorită accesibilității, sunt mai ieftine.
  • Fă-ți provizii de cereale integrale, precum orezul brun, orzul, ovăzul, fasolea sau lintea. Sunt produse pe care ți le poți permite, care conțin nutrienți benefici și care pot fi folosite pentru tot felul de preparate. Au fibre și proteine din belșug și sunt sățioase.
  • Cumpără feluri diverse de carne și fă-ți provizii când sunt la reducere, apoi congelează-le și folosește-le mai târziu. Unele dintre cele mai sănătoase proteine de origine animală sunt peștele, curcanul și puiul. Condimentează-le cu chili, usturoi sau cumin pentru o aromă deosebită.
  • Încearcă să mănânci mai des vegetarian. Carnea e o proteină mai scumpă decât ouăle, fasolea sau leguminoasele.
  • Nu lăsa nimic să se irosească. O gospodărie aruncă 20-30% din alimentele pe care le are. Refolosește resturile și nu uita să consumi produsele cu data de expirare cea mai apropiată. Din legumele care sunt pe ducă, poți face o supă sau un ghiveci delicioase.

Masa alături de familie

Să mănânci acasă împreună cu familia e mai ieftin decât să mănânci la restaurant și acest lucru creează și obiceiuri mai sănătoase. În plus, petreci timp alături de familie, mai ales dacă îi împlici și pe copii în pregătirea mesei. Când mâncăm în familie, consumăm mâncarea mai încet și-n acest fel suntem mai conștienți de ceea ce avem în farfurie.

Durează până la 20 de minute pentru ca creierul să înregistreze sațietatea. Când mănânci la masă, vorbește cu copilul tău despre cum a fost ziua lui. Astfel îi acorzi creierului tău mai mult timp să comunice cu stomacul și să-i spună când e sătul, ceea ce previne supraalimentarea. În plus, le oferim copiilor noștri un model pozitiv de a mânca.

Poți să îți crești propriile produse

Să îți faci propria grădină cu legume acasă e un mod eficient de a economisi. În plus, grădinăritul e un mod fantastic de a-ți educa copiii și de a-i face să fie interesați de mâncarea sănătoasă.

  • Să ai unul sau două ghivece cu ierburi în bucătărie e mult mai ieftin decât să le cumperi de la magazin. Le poți pune și la congelator ca să le folosești în viitor.
  • Nu ai nevoie de mult spațiu în grădină, dacă ai una, ca să-ți cultivi legume. Folosește acest spațiu în mod inteligent pentru a cultiva cele mai abundente legume: roșii, vinete, zucchini, castraveți, ardei, mazăre sau cartofi.

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!