Cum să-ți convingi copiii să-și mănânce legumele

Mulți copii pot fi pretențioși la mâncat și, de multe ori, primele lucruri pe care le dau la o parte din farfurie sunt legumele. Dar legumele sunt deosebit de importante pentru copii, pentru creșterea și dezvoltarea lor corespunzătoare.

Legumele sunt importante pentru persoanele de toate vârstele, dar mai ales pentru copii, deoarece acestea îi ajută să crească și să se dezvolte. Fiecare legumă diferă în valorile ei nutriționale, dar toate sunt surse bune de vitamine și minerale.

 

Verdețurile sunt bogate în fibre importante pentru un tract digestiv sănătos, vitamina B, pentru un metabolism sănătos, fier, pentru celule roșii sanguine sănătoase, vitamina C, pentru rezistența sistemului imunitar, vitamina A, pentru ochii sănătoși, și vitamina K și calciu, pentru rezistența osoasă.

 

Copiilor nu prea le pasă de asta însă, aşa că să le tot spui despre beneficiile legumelor asupra sănătăţii nu e neapărat o strategie bună să-ți faci copilul să mănânce varză de Brussel. În schimb, încercă ideile de mai jos!

 

1) Supe și sosuri

 

Adăugați legume congelate, cum ar fi mazărea și fasolea verde, la supa de pui, sau tăiați nişte spanac și amestecați-l în sosul de paste! Puteți, de asemenea, să preparați o supă de legume de casă, cum ar fi cea de porumb, supă de morcovi cu ghimbir, sau supă de cartofi cu praz.

 

2) Încercaţi un sos.

 

Întindeţi untul de arahide și stafidele pe țelină ca să vă iasă un delicios “furnici pe buturugă”, sau serviți broccoli și morcovi cu un sos ranch sau hummus, pentru o gustare sănătoasă după şcoală.

 

3) Amestecă legume într-un smoothie

 

În cazul în care copilului dumneavoastră îi plac smoothie-urile, aruncaţi în blender o mână de spanac în următorul smoothie pe care-l preparaţi! Deşi spanacul este, practic, lipsit de gust, poate schimba culoarea smoothie-ului în verde. Adăugați un fruct de culoare închisă, cum ar fi afinele sau căpșunile, pentru o culoare frumoasă care ascunde verde de spanac.

 

4) Fă un piure de legume

 

Multor copii le place piureul de cartofi, dar cartofii nu sunt singura legumă cu care se poate face piure! Încercați piureul făcut din conopidă, cartofi dulci, morcovi sau sfecla, pentru a adăuga un strop de culoare.

 

5) Bea ca suc

 

Sucul necesită o mulțime de fructe și legume, deci este o modalitate minunată de a obține mai multe porții de vitamine și minerale dintr-o dată. Unele firme vând sucuri de legume pre-îmbuteliate, dar dacă aveți un storcător, puteți să vă faceți propriul suc. Multe magazine vând, de asemenea, pungi de verdețuri special pentru suc, ca să vă fie mai uşor.

 

6) Serviți nişte sandwich-uri.

 

Salata și roșiile sunt ușor de adăugat într-un sandwich, dar puteți încerca și spanacul, kale, ceapa roșie, ardei grași sau castraveți. Acest truc poate fi folosit ;i pentru burgeri, taco sau quesadilla!

 

7) Pune la frigider nişte caserole gata preparate

 

Tonul și macaroanele cu brânză, de exemplu, sunt feluri de mâncare unde poţi cu ușurință să adăugi câteva legume. Mazărea, morcovii, broccoli, porumbul și spanacul se potrivesc bine cu aceste feluri de mâncare.

 

8) Topping pe pizza

 

Ca şi în cazul sandvișurilor, e uşor să strecori legume  pe pizza. Broccoli, roșiile, ceapa, ardeiul gras și spanacul sunt toppinguri des folosite pe o pizza vegetariană. Faceți pizza împreună, ca o familie, și aveţi grijă ca fiecare să-și aleagă toppingurile preferate. Bonus: ]n loc de ketchup, puneţi în blender nişte spanac, pentru o alternativă mai sănătoasă!

 

9) Coaceți-le, ca pe cartofi

 

Cartofii prăjiți sunt preferaţii copiilor, dar ca și în cazul piureului, cartofii nu sunt singura legumă care poate fi astfel preferată. Încercați cartofii dulci, dovleceii, conopida sau morcovii. Acoperiți-le cu pesmet sau quinoa, apoi coaceți.

 

10) Legume în loc de desert

 

Multe deserturi pot fi făcute cu legume, fără a sacrifica gustul sau textura. Zucchini, morcovii sau cartofii dulci pot fi folosiți în prepararea brioșelor. Încercați pe cât posibil să vă distrați cu legumele, lăsați-i pe copiii dvs. să vă ajute să pregătiți cina, arătați-le modalități diferite de a încorpora legume în mesele de zi cu zi.

Ce mancam?” este un proiect Orasul Meu, Culorile Mele si Kaufland Romania. Urmăriţi Oraşul Meu pe facebook.com/OrasulMeuRomania. Proiectul va continua până la sfârșitul anului 2018.

 

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com, precum și în magazinele de top cum ar fi: Cărturești, Diverta, eMag. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!