1 Cum să mănănci sănătos acasă - Orasul Meu

Cum să mănănci sănătos acasă

Tuturor ne pasă de sănătatea familiei noastre! Cu toate acestea, abia dacă reușim să ne adunăm cu toții în jurul mesei cel puțin o dată pe zi. Dacă vrem ca masa să fie și sănătoasă, lucrurile se complică! Însă cu pași mici, orice devine posibil. De exemplu, înlocuirea sucurilor carbogazoase cu apa e o alegere conștientă care ne ajută să realizăm mai bine ce oferim copiilor noștri din punct de vedere alimentar. Înainte să-ți dai seama, alegerile sănătoase vor deveni a doua ta natură. Poți să faci asta și noi te vom ajuta!

Porții mai mici

Poți începe să faci schimbări în bine cu pași mici:

 • Jumătate din farfurie să conțină fructe și legume.
 • Consumă fructe întregi.
 • Variază legumele pe care le consumi și asigură-te că ai toate culorile în farfurie – verde închis, roșu și portocaliu.
 • Consumă cereale integrale (pasta și tortillas din grâu, orez brun și quinoa, pâine din cereale integrale).
 • Consumă proteine sănătoase cu accent pe pui, curcan, pește și alte cărnuri care nu conțin grăsimi multe. Fasolea e o sursă excelentă de proteină vegetală pe care o poți include în alimentația ta.
 • Oferă apă, lapte degresat sau cu puțină grăsime și sucuri 100% naturale în loc de băuturi carbogazoase.
 • Asigură-te că fiecare membru al familiei mănâncă și bea cantitatea potrivită. Copiii au nevoie de cantități diferite de mâncare în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate pe care îl au. Învață despre nevoile nutriționale ale copilului tău și fii astfel sigur că le oferi ceea ce le trebuie.

Crește consumul de fructe și legume

Poate te întrebi, ”Cum voi putea să introduc suficiente fructe și legume în mesele noastre și să fac astfel încât ele să umple jumătate din farfurie?”

Nu e greu deloc! Probabil copiii tăi consumă deja o cantitate mare de fructe. Asigură-te că le oferi fructe la micul dejun, prânz și pentru gustări. Dacă crezi că nu primesc totuși suficiente fructe, smoothie-urile sunt un mod delicios (și eficient) de a crește aportul. Și nu uita desertul! Încearcă, de exemplu, un parfait de fructe de pădure cu iaurt grecesc; înghețată din fructe făcută-n casă; mere coapte sau pere cu scorțișoară.

Recunoaștem că, în cazul legumelor, s-ar putea să fie nevoie să fii mai creativ. Dar asta nu înseamnă că trebuie să pornești de la zero. Pur și simplu găsește metode prin care să introduci mai multe legume în preparatele pe care familia ta le iubește deja. Iată cum:

 • Wraps: Adaugă la binecunoscuta combinație de șuncă și cașcaval legume precum spanac, ardei roșu, castravete, avocado, roșie, morcovi.
 • Pizza: Blatul din cereale integrale combină-l cu ciuperci, ardei, ceapă, fenicul, zucchini, roșii, spanac sau ierburi proaspete. Creează opțiuni pentru seara voastră de pizza făcută-n casă.
 • Quesadillas sau burritos cu fasole: Adaugă porumb, ardei, roșii, ceapă, avocado, spanac, coriandru și servește cu salsa.
 • Supe și tocănițe: Gazpacho și minestrone sunt atât de ușor de modificat! Adaugă orice legume ai și va ieși o rețetă super gustoasă!
 • Paste: Poți adăuga aproape orice la această rețetă! Broccoli, conopidă, mazăre, ardei, dovleac, zucchini, spanac, kale, ierburi – și, desigur, roșii – sunt toate perfecte pentru pastele din cereale integrale.
 • Smoothies: Nu doar cu fructe. Încearcă să adaugi morcovi, sfeclă, castravete, ghimbir, avocado, spanac sau kale și pune-i pe copiii tăi să ghicească ingredientul misterios.
 • Bar de salate: Aranjează boluri mici cu broccoli, morcovi tăiați, castraveți feliați, roșii cherry și alte ingrediente. Copiii tăi se vor distra făcându-și propriul amestec preferat.

Implică-ți copiii în activitățile culinare

Ai auzit asta de o mie de ori, dar chiar funcționează! Cu cât copiii sunt mai implicați în planificarea și gătirea meselor, cu atât e mai probabil să le și mănânce.

 • Include-i pe copiii tăi în planificarea săptămânală a meniului de familie astfel încât să simtă că au un cuvânt de spus în legătură cu ceea ce mănâncă.
 • Mergeți la cumpărături împreună. Faceți o listă înainte de a ajunge la magazin și cumpărați doar ceea ce e pe listă. Când ajungeți la magazin, copilul tău te va ajuta să găsești produsele. Citește etichetele de pe produse cu voce tare și discutați despre alegerile pe care le faceți.
 • Gătește alături de copiii tăi. E o ocazie potrivită să-i înveți despre cantități, conversii și aptitudini de gătit. Vor fi mult mai interesați de produsul final.
 • Fă teste de gust în familie. Cumpără mărci diferite de produse sănătoase și lasă-i pe membrii familiei să decidă care le place mai mult.

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!