Băieții nu sunt în regulă

Dacă vrei să emasculezi un tip, când ești la un restaurant, întreabă-l tot ce vrea sa comande și apoi când va veni chelnerul … comanda pentru el. E amuzant pentru că nu ar trebui să fie atât de ușor să jefuiți un bărbat de masculinitatea lui – dar este.

Peste ocean, auzim cu regularitate despre incidente care se lasă cu împușcături. Ce au toate aceste incidente în comun? Arme, da. Dar, de asemenea, băieți. Fetele nu pun mana pe arme ca sa comita masacre. Aproape întotdeauna sunt băieți.

 

Deși fetele și femeile încă se confruntă cu o mulțime de obstacole, sunt din ce în ce mai bine echipate sa le facă fata. Ultimii 50 de ani au redefinit ceea ce înseamnă a fi femeie. Fetelor li se spune astăzi că pot face orice, pot fi oricine. Iar ele au absorbit mesajul: întrec băieții la școală la fiecare nivel educational. Dar nu este vorba doar de performanțe. A fi fată astăzi înseamnă a fii beneficiarul a decenii de conversații despre complexitatea genului, despre multele sale forme și expresii.

 

Băieții, pe de alta parte, au rămas în urmă. Nu a apărut nici o mișcare similara care să îi ajute să navigheze spre o expresie deplină, cu mai puține restricții, a genului lor. Prea mulți sunt în continuare prinși în același model sufocant și depășit de masculinitate toxica, în care bărbăția este măsurată în forță, unde nu există nici o cale de a fi vulnerabil fără a fi emasculat, unde masculinitatea e redusa la putere asupra altora.

 

Băieții sunt prinși în capcana ana și nici măcar nu au limbajul necesar ca să vorbească despre asta, pentru ca limbajul necesar pentru a descrie întreaga gamă de emoții umane este încă privit ca fiind prea sensibil și prea feminin. Astfel, sa fii bărbat astăzi înseamnă sa te simți izolat, confuz fata de rolul tau, dar fara sa poti sa recunoaști asta, pentru că nu avem un model de masculinitate care să permită frică, durere, sensibilitate sau tristețea de zi cu zi care uneori ne cuprinde pe toți. Și astfel, un barbat care se simte pierdut, ca să-și păstreze masculinitatea intacta, are doar două opțiuni: retragerea sau furia. Am văzut ce consecințe distructive  are furia.

 

Trebuie să existe o modalitate de a extinde definiția a ce înseamnă sa fi bărbat, fără a-ți pierde masculinitatea. Nu știu cum sa ne deschidem la complexitatea spectrului masculinității. Dar cred că am beneficia dacă am avea si noi aceleași conversatii despre gen pe care femeile le-au tot avut în ultimii 50 de ani. Probabil că niciodată nu vom înțelegem pe deplin de ce un tânăr ar decide să pună capăt vieții altora. Dar putem vedea cel puțin un pattern care este evident. Sunt băieți.

 

Știați că?

Toate produsele "Orașul Meu, Culorile Mele" sunt disponibile de la magazinul nostru on-line la www.Orasul-Meu.com, precum și în magazinele de top cum ar fi: Cărturești, Diverta, eMag. Vânzările noastre ajută asociația noastră să finanțeze renovarea și să dezvolte programele de terapie artistică în instituțiile medicale și orfelinatele din România. Fiecare donație este apreciată călduros.

Vă mulțumim pentru solidaritatea voastră!